Lucuma je exotické ovoce pocházející z jihoamerických And. Velmi oblíbené je zejména v oblasti Peru, kde se dokonce stalo jedním z národních symbolů.
V Jižní Americe se konzumuje už několik tisíc let. Oblíbené jsou jak čerstvé plody lucumy, tak jemně mletý prášek z usušené dužniny.
Pro svou sladkou chuť se lucuma využívá jako čistě přírodní sladidlo a uznávána je i pro své jedinečné nutriční vlastnosti.
Nedávné výsledky prvních studií naznačují, že díky svému složení může mít pozitivní účinky na lidské zdraví, zejména v souvislosti s cukrovkou, kardiovaskulárním zdravím či s hojením ran.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |

Obsah článku:
Pouteria lucuma jako slaďoučké zdravé ovoce
Lucuma je plodem stále zeleného stromu s názvem Pouteria lucuma. Jeho domovinou jsou sice údolí jihoamerických And, ale na rozdíl od mnoha jiných rostlin pocházejících z této oblasti lucuma nevyžaduje tropické klima a úspěšně roste i v mírných podmínkách Střední Ameriky a části Mexika. Lucuma se pěstuje bez použití pesticidů, což zaručuje její BIO kvalitu.
Stromy Pouteria lucuma rostou do výšky 8 až 15 metrů a jsou odolné proti suchu a chladnému počasí. Vede se jim jak v nadmořské výšce 3000 m, tak při teplotách do 5 °C.
Ideální jsou pro ně suché lokality s písečnou, mírně kyselou půdou a intenzivním slunečním zářením, i když dokážou tolerovat i slanou půdu. Pouteria lucuma kvete po celý rok a vytváří žlutozelené květy.+
TIP: Květka z Blendea.cz vysvětluje všechny zdravotní benefity lucumy.
Čerstvé plody lucumy
Plod lucumy vypadá podobně jako avokádo, má vejčitý tvar s tvrdým zeleným povrchem a uvnitř měkkou sušší vláknitou dužninu žluté barvy.
Konzistence dužniny připomíná žloutek z natvrdo uvařeného vejce. Nasládlá chuť lucumy může připomínat karamel, dýni či sladké brambory batáty.
Ačkoliv má ovoce sladkou chuť, má nízký glykemický index (rychlost, s jakou je využit v těle obsažený cukr) a nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi nebezpečný pro diabetiky.
Konzumace čerstvého plodu je populární převážně v zemích jeho původu. Ovoce lucuma se může jíst samostatně, obvykle se ale používá jako složka nejrůznější pokrmů.
Přidává se do smoothie a často slouží jako ingredience jihoamerických dezertů. V Peru je lucuma oblíbenou příchutí zmrzliny.
V místech, kde se pěstuje, jsou čerstvé plody lucumy k dostání celoročně. Často se prodávají potraviny, které obsahují lucumu jako přírodní „zesilovač chuti“.
Jeho lahodná chuť a jemné aroma zlepšují chuť jídel bez přímého ovlivnění nebo narušení celkové chuti receptury.
TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP:
Blendea SUPERPROTEIN obsahuje kromě lucumy i rýžový protein a kvalitní kakao.Posilní vaše namožené svaly, klouby a šlachy, dodá energii a zamezí pocitům hladu.

Prášek z lucumy
Mimo svoji domovinu je plod lucumy rozšířen zejména v podobě prášku. Zpracování na jemný prášek (moučku) nejenže zachovává chuť a výživové hodnoty ovoce, ale umožňuje také zvýšit jeho trvanlivost.
Zralé ovoce se nakrájí na malé kousky a suší se šetrným způsobem při teplotě 45 °C, aby se zachoval jeho nutriční obsah. Poté, co bylo ovoce dehydratováno, rozemele se na jemný prášek a uskladní. Chuť a živiny zůstávají takto neporušené až po dobu 2 let.

Výživové hodnoty lucumy
100 g prášku z lucumy průměrně obsahuje:
Energie | 1536 kJ |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 78 g |
Cukry | 26 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 21 g |
Glykemický index | 36 |
Prášek je vlastně nejuniverzálnější formou, jak můžeme jednoduše získat všechny významné látky, které lucuma obsahuje.
Lze ho přidat do mnoha nápojů a jídel, používá se jako přírodní sladidlo a dochucovadlo.
Pro svou exotickou chuť je ideální přísadou při přípravě smoothie, dezertů, pudinků, k ochucení mléčných výrobků nebo zmrzliny.
Další dostupnou formou doplňky stravy v podobě kapslí. Množství vitamínů a účinných látek se může lišit v závislosti na značce, je proto vhodné pečlivě prostudovat etikety a hledat certifikované ekologické BIO produkty.
TIP: Pestrá smoothie bowl s lucumou.
Nutričně a terapeuticky významné složení lucumy
Z pohledu výživy je lucuma dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Obsahuje však také látky s prokázanými pozitivními účinky na lidské zdraví.
Přestože je využití plodu lucumy rozšířené zejména v regionu Jižní Ameriky, jeho nutriční a zdravotní benefity pomalu objevuje i zbytek světa.
Nadějné jsou rovněž první vědecké důkazy o zdravotních přínosech lucumy. Pro spolehlivé potvrzení skutečných benefitů tohoto exotického ovoce však bude zapotřebí rozsáhlejších výzkumů.
Vitamíny a minerální látky v lucumě
Lucuma obsahuje vyšší množství betakarotenu (dodává žlutou barvu dužnině), což je látka, kterou lidské tělo potřebuje k produkci vitaminu A.
Vyšší je i obsah vitaminu B3 (niacin), který se účastní mnoha životně důležitých pochodů v organismu, a železa, které se mimo jiné podílí na transportu kyslíku v těle.
Kromě kombinace tří jednoduchých cukrů, glukózy, fruktózy a sacharózy, obsahuje také inositol. Ten patří do skupiny tzv. alkoholický cukrů, které se přirozeně vyskytují v lidském těle.
Inositol hraje roli v metabolickém účinku inzulínu, čímž pomáhá regulovat hladiny glukózy v lidském těle, a hovoří se také o jeho pozitivním účinku na plodnost žen.

Protizánětlivé a antioxidační účinky lucumy
Lucuma je obzvláště bohatá na obsah polyfenolů, což jsou látky rostlinného původu s protizánětlivými a antioxidačními účinky.
Napomáhají tak chránit tělo před nepříznivými účinky volných radikálů, jejichž nadměrné množství v těle je spojováno se vznikem některých chronických onemocnění.
Díky tomuto vysokému obsahu antioxidantů se předpokládá, že lucuma může hrát roli v prevenci a terapii diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a případně i dalších chronických chorob.
- Dihydrokaempferolové glykosidy obsažené v lucumě jsou flavonoidy (podskupina polyfenolů) s protizánětlivou aktivitou, které hrají roli při hojení ran a regeneraci kůže. Předpokládá se také, že tyto sloučeniny stimulují aktivitu inzulinu, který reguluje metabolismus glukózy, čímž pomáhá zlepšit diabetes.
- Lucuma rovněž obsahuje kyselinu galovou, která stimuluje tvorbu nových cév, pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje funkci srdce a cév, čímž podporuje kardiovaskulární zdraví.
Olej z jader lucumy
Olej z jader lucumy obsahuje kyselinu linolovou a kyselinu olejovou. Ukazuje se, že tyto mastné pravděpodobně vykazují terapeutický efekt u některých kožních problémů, jelikož pomáhají zmírnit svědění a vysychání pokožky.
Nedávná studie také naznačila, že olej z lucumy může účinně napomáhat při léčbě ran tím, že podporuje aktivaci faktorů hojení v kůži.
Možné nežádoucí účinky lucumy
Dosud nejsou k dispozici prokazatelná fakta, která by mohla spolehlivě potvrdit dlouhodobou bezpečnost nebo rizika užívání přípravků z lucumy.
Stejně jako u jakékoliv jiné látky je třeba postupovat opatrně, zejména jestliže pravidelně užíváte léky na snížení vysokého tlaku nebo jiné bylinné přípravky, neboť lucuma by mohla potenciálně ovlivňovat jejich účinnost.
Jde o plodinu, takže ojediněle se mohou objevit alergické reakce.
Trocha historie
Lucuma byla nedílnou součástí stravy jihoamerických domorodých obyvatel dlouho před tím, než do těchto končin dorazili kolonizátoři z Evropy.
Ovoce lucuma se často také nazývá „Zlato Inků“, což dokládá, že bylo významnou součástí kultury říše Inků rozkládající se od 13. století n.l. v hornatých andských oblastech na území dnešní Kolumbie, Ekvádoru a Peru.
Nejstarší archeologické důkazy o jeho existenci však pochází již ze začátku prvního tisíciletí n.l. Pěstování lucumy se mimo původní region rozšířilo v roce 1531, kdy byl plod představen Evropanům a stal se velmi oblíbeným ve španělských koloniích ve Střední Americe a Chile.
Dnes je velmi populární v původních lokalitách v Ekvádoru a Peru, ale pomalu získává zaslouženou pozornost i v dalších oblastech až po Střední Ameriku.
Země Jižní Ameriky jsou však stále největším producentem lucumy a zároveň regionem s nejvyšší spotřebou tohoto ovoce.
