Běžné střevní potíže, mezi které patří také průjem, nejsou ničím neobvyklým.
Většinu z nás postihnou vícekrát za život. Průjmová onemocnění sice nijak zvlášť neohrožují naše zdraví ani životy, dokážou však být velice nepříjemná.
Minimálně nás na několik hodin až dní zbaví možnosti rozhodování, jak naložit „volně“ s volným časem.
Nejlepším způsobem, jak se průjmu zbavit a vrátit trávicí trakt do normálu, je okamžité nasazení správné diety.
NÁVOD JAK ZHUBNOUT | ||
---|---|---|
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem. | ||
Keto / Low carb manuál | Jak začít – Kolik potřebujete zhubnout | |
Chci zhubnout | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto dieta od | Mix & Slim – KetoMix – KetoDiet – Chia Shake | |
Dietní jídla | Na snídani – Na oběd – K večeři – Dezerty – Koktejly | |
Low carb potraviny | Těstoviny – Pečivo – Káva a čaj – Rýže – Placky – Tortilla – Sladidla – Slané – Sladkosti – Dresinky – Bylinky – Víno | |
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou. | ||
Krabičková dieta od | Zdravé stravování | |
Prášky na hubnutí | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
A to bývá hlavní problém. Hodně lidí se totiž drží zažitých pravd a při průjmu se stravuje naprosto nevhodným způsobem.
Na následujících řádcích se proto budeme věnovat průjmové dietě od A do Z.
Co běžně způsobuje průjem?
Ne každá řídká stolice okamžitě znamená průjem. Řidší stolici může jednorázově vyprovokovat také mastnější nebo tučnější jídlo.
Po chvilce obvykle potíže přejdou. Průjmem označujeme takový stav, při kterém nemocný zaznamená více než 3 řídké, neformované stolice za den nebo řidší, vodnatou stolici ve větším množstvím nad 300 ml.
Tento stav bývá způsobený narušením normální funkce střeva. Za běžných okolností střevo vstřebává vodu a přijaté živiny.
Pokud však dojde k narušení funkce, začne se zbavovat veškerého obsahu doslova “jako smyslu zbavený”. Pokud průjem trvá dlouho, tělo rychle přijde nejen o tekutiny, ale i vitamíny a minerály.
Časté návštěvy toalety nebývají jedinou obtíží. Nemocný se cítí slabě až vyčerpaně, trpí silnými nevolnostmi a zvýšenou teplotou a může i zvracet.
Ztráta většího množství tekutin během krátké chvíle může způsobit dehydrataci, proto je velmi důležité přes všechny příznaky neustále doplňovat ztracené tekutiny. To platí zejména v případě dětí a starších osob.
RADA SLIMMING.CZ: Pokud průjem trvá několik dní nebo se střídá se zácpou, navštivte svého praktického lékaře.
Dlouhodobé střevní potíže mohou naznačovat daleko vážnější zdravotní problémy.
Dieta při průjmu – základní pravidla
Průjem vzniká v důsledku střevních potíží. Přesněji řečeno, nejčastěji nás průjem překvapí, když sníme něco špatného, zkaženého nebo cokoliv, co našemu žaludku z nejrůznějších důvodů nesedlo.
Jako nejlepší léčba se logicky jeví vhodná úprava jídelníčku po dobu trvání průjmu. Jíst je třeba i tehdy, kdy na jídlo nemáte žádné pomyšlení.
Při průjmu bychom měli dodržovat následující pravidla:
- Jezte menší porce 2-3krát denně
- Vhodné je bílé pečivo a vařená nebo dušená zelenina
- Doporučeny jsou potraviny s vyšším obsahem draslíku – kuřecí maso, ryby, brambory, mrkev
- Z ovoce vybírejte nenadýmavé druhy
- Nejezte zeleninu, která nadýmá a luštěniny
- Zcela nevhodné je mléko a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku
- Nekonzumujte smažené, ostré a tučné pokrmy
To bychom měli 7 stručných pravidel, které vás navedou ke správnému stravovaní při průjmu.
My se nyní blíže podíváme na konkrétní potraviny a vysvětlíme si, proč jsou některé vhodné a jiné by vám mohly způsobit ještě větší problém.
Nevhodné potraviny během průjmu:
- Luštěniny a některé druhy zeleniny – na mysli máme potraviny, které nadýmají. Určitě nechcete, aby vás při průjmu trápily navíc větry. Luštěniny (fazole, hrách, čočka apod.) vynechte všechny. Ze zeleniny mají nadýmavé účinky například zelí, kapusta, kedlubna, květák a ředkvičky.
- Ovoce – pozor si dávejte na nezralé ovoce. Nevhodné je také kyselé ovoce (višně, citrusy, angrešt, kiwi), ovoce, které v žaludku “bobtná” (hroznové víno, třešně, švestky) a ovoce s menšími zrníčky (maliny, ostružiny, jahody).
- Mléko a mléčné výrobky – ne řekněte mléku, smetanovým sýrům, smetaně, šlehačce, plísňovým a zrajícím sýrům.
- Celozrnné, kynuté a sladké pečivo – při průjmu není vhodné pečivo z kynutého těsta, koblihy, buchty ani koláče
- Tučné maso, uzeniny, syrová vejce – při průjmových onemocnění jezte potraviny s nízkým obsahem tuku
- Tučné a uzené ryby – sardinky, kaviár
- Smažená jídla – smažená jídla všeobecně zdraví neprospívají, při průjmu už vůbec ne
- Ostrá jídla – pozor si dávejte na ostrá koření jako pepř, chilli, kari, pálivá paprika, žaludku rozhodně neprospějí
- Dochucovadla – maggi, sójová omáčka, bujóny
- Nápoje – slazené limonády, černá káva, alkohol
UPOZORNĚNÍ: Dieta při průjmu není určená pro hubnutí. Na to jsou určené hubnoucí diety.
Během průjmu ale můžete nechtěně zhubnout, protože tělo nepřijímá živiny a vše rychle vyloučí.
Vícedenní průjem vás může zbavit až několika kilogramů. Ty je ale nutné získat zpět, jinak by bylo tělo slabé a vyčerpané.
Gastroenterolog z IKEM Praha MUDr. Marek Beneš pro zeny.e15.cz
Vhodné potraviny během průjmu:
- Vařená a dušená zelenina – syrová zelenina není při průjmu vhodná vůbec. Alespoň trochu nadýmavá je však každá zelenina. Tepelnou úpravou se zlepšuje stravitelnost zeleniny, což je při průjmu velmi důležité.
- Zpracované ovoce – ze syrového ovoce jsou při průjmu doporučovány banány, nastrouhané jablko, broskve či meruňky. Jablko si oloupejte, aby vláknina obsažená ve šlupkách zbytečně nedráždila žaludek. Stravitelnější jsou ovocné šťávy, ovocné kompoty a pyré z povoleného ovoce.
- Nízkotučné mléčné výrobky – ne všechny mléčné výrobky jsou zcela nevhodné. Podrážděnému trávícímu systému neuškodí nízkotučné nebo netučné sýry a tvarohy.
- Bílé pečivo – celozrnné pečivo je všeobecně považováno za zdravější, ne však při průjmu. Celozrnné výrobky totiž obsahují více vlákniny a ta není při průjmu žádoucí.
- Libové maso – trváte-li na mase, vybírejte si libové kousky – kuřecí a krůtí prsa či netučné ryby
- Koření a bylinky – zelené natě, kopr, pažitka, petržel, majoránka, sůl
- Rýže a brambory
DIETA PŘI PRŮJMU U DĚTÍ – JAK NA TO? Jakákoliv trápení, která potrápí naše ratolesti, trápí i nás. Virový průjem u dětí přitom patří k nejčastějším onemocněním.
Hlavním nebezpečím je ztráta tekutin, minerálů a vitamínů. Dbejte na to, aby nemocně dítě bylo v klidu, mělo dostatek tekutin a drželo dietku.
Dieta při průjmu – vzorový jídelníček na 5 dní
Když nás přepadne průjem, rychle ztrácíme energii a cítíme se velice oslabeni. Náladu nepřidá ani nevolnost či zvýšená teplota. Prvních pár hodin se můžete jídlu vyhnout, ne však dlouho. Pokud je nám hodně špatně, první den přežijeme na banánu a rohlících, případně kuřecím vývaru.
I přes mizernou chuť k jídlu bychom měli dbát na přísun důležitých živin a tekutin. K uzdravení nemocný organismus potřebuje dostatek energie.
Jídelníček při průjmu na 5 dní
PONDĚLÍ: Snídaně: Bílý rohlík nebo dietní krekry s kuřecí prsní šunkou Svačina: Banán Oběd: Rýžová polévka Svačina: Kompot z jablek Večeře: Kuřecí vývar |
ÚTERÝ: Snídaně: Suchar s netučným sýrem Svačina: Meruňková přesnídávka Oběd: Dušená krůtí prsa s bramborovou kaší (bez mléka) Svačina: Nízkotučný sýr Večeře: Kuřecí vývar se zeleninou (mrkev, celer, póre, petržel apod.) |
STŘEDA: Snídaně: Jablečná přesnídávka s dětskými piškoty Svačina: Banán Oběd: Vařená kuřecí prsa s bramborem Svačina: Bílá houska s žervé Večeře: Zeleninový vývar s mrkví |
ČTVRTEK: Snídaně: Bílý rohlík s nízkotučnou Lučinou Svačina: Broskvový kompot Oběd: Vařené brambory s dušenou mrkví Večeře: Hovězí vývar se zeleninou |
PÁTEK: Snídaně: Bílý jogurt a banán Svačina: Jablko Oběd: Vařené libové hovězí maso s bramborem a dušenou mrkví Svačina: Nízkotučné podmáslí Večeře: Rizoto s kousky vařené kuřecího masa a mrkve |
KYSANÉ VÝROBKY BĚHEM PRŮJMU – ANO ČI NE?
Pokud nemáte problémy s trávením mléčných výrobků, můžete do diety při průjmu zařadit kysané výrobky, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Nejlepší je kefír, podmáslí nebo jogurt.
Dieta při průjmu – recepty
Vaření při průjmu není nijak náročné. Důležité je vybírat vhodné potraviny, vařit a dusit.
My si však pár šikovných receptů přece jen připomeneme. Například bramborovou kaši bez mléka si jistě oblíbí nemocné děti a také osoby s intolerancí na laktózu.
Nadýchaná bramborová kaše bez mléka
Suroviny:
- Brambory (varný typ C vhodný na kaši)
- Olivový olej
- Petrželka a bazalka
- Sůl a česnek
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka (cca 10 minut od doby varu).
Do uvařených brambor přidáme trochu oleje, česneku, petrželky a bazalky a důkladně rozmixujeme.
Při průjmu podáváme samostatně, s vařenou zeleninou či libovými kousky masa.
Kuřecí vývar vás postaví na nohy
Suroviny:
- Kuřecí maso s kostmi a kůží – nejlépe stehna a křídla
- Zelenina – cibule, mrkev, celer, petržel a česnek
- Bylinky – petržel, pažitka, bazalku či kudrnka
- Voda
Kuřecí maso s kostmi zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Cca. po první hodině vaření z povrchu seberte vzniklou pěnu s nečistotami.
Získáte tak čistší vývar. Po cca 2 hodinách přidejte očištěnou zeleninou a vařte další hodinu.
Vývar sceďte přes cedník. Podávat můžete s kousky vařené zeleniny a kuřecím masem.
Dušená mrkev nejen pro děti
Suroviny:
- Mrkev
- Voda
- Olej
- Sůl
Mrkev nakrájíme na kolečka nebo na kostky dle chuti. Lze i nastrouhat. Lehce ji osmahneme na troše oleje a zalijeme vodou.
Vodu mírně osolíme. Mrkev vaříme cca 10 až 15 minut, dokud nebude měkká. Pro sladší chuť můžeme přidat trochu cukru.
Dušená mrkev s hodí k bramborům, bramborové kaši i dušenému masu.
Dietu držíš, průjmu se zbavíš
Průjem nás dokáže slušně prohnat byť jenom mezi lůžkem a toaletou. Pokud vás průjem postihne, dopřejte si klid, nikam nespěchejte (váš stav to stejně nedovolí) a odlehčenou dietu při průjmu.
Důležité je tělo nezatěžovat ještě více těžkou stravou. Všechno špatné je pro něco dobré, říká se. Platí to i v tomto případě.
Tělo se důkladně pročistí ode všeho špatného a nejpozději za pár dní se budete opět cítit fit.
Pokud vás ale průjem trápí častěji, než je normální, nastal čas přemýšlet nad návštěvou lékaře nebo trvalou úpravou jídelníčku do zdravější podoby. Za lepší péči se vám tělo brzy odmění.
DÁLE ČTĚTE: Pravidelná „údržba“ střev pro účinnou detoxikaci a obnovu činnosti.
Děkuji za zajímavý a srozumitelný článek, jak se stravovat při střevních potížích.
Děkujeme za pochvalu, Heleno a doufáme, že se Vám stav zlepšil.
Přeji krásný den.
No zrovna brokve a meruňky bych si při průjmu nelajcnul. Už jen vzhledem k tomu že při prujmu více doplňuji tekutiny. A ta broskev a meruňka…..no minimálně si zaběháte na záchůdek ještě rychleji,
Děkujeme za ohlas, Variane.
Při psaní článku jsme vycházeli z doporučení lékařů a dietologů, kteří mají na věc právě tento názor.
Přeji hezký den a rychlou úlevu od průjmu 🙂
Moc Vám děkuji za úžasně podané informace. Jsou podané s pečlivostí, důkladností, ale především nadhledem a optimismem, který človíček, který se trápí byť „jenom“ průjmem, opravdu potřebuje. Zdraví Vlasta Pospíšilová.
Mnohokrát děkujeme za pozitivní reakci, Vlasto. Jsme rádi, že se Vám – čtenářům texty dobře čtou a to je vlastně i naším cílem. Přeji pevné zdravý a hezký den.
Dobrý den, překvapilo mne, že první den se doporučuje bílý rohlík se šunkou. Místo rohlíku jsou snad vhodnější dietní suchary.
Dobrý den, děkuji za poznámku, suchary jsem do jídelníčku připsal také. Co se týče výživových hodnot rohlíků a sucharů, jedná se skoro o totožné hodnoty, takže ani ten rohlík není během průjmu špatný. Navíc bílé pečivo umí „zapéct“, takže řídká stolice lépe zatuhne. Viz třeba tento článek — „“Konzumace pečiva.
Vhodné je bílé pečivo – housky, rohlíky, veka, bílý toastový chléb, netučná vánočka, mazanec nebo starší chléb. Nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, buchty, koláče, koblihy, kupovaný polévaný perník, müsli.““
http://www.vyzivavnemoci.cz/prujem/
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Zelenina, byť vařená, na prvním místě v seznamu potravin vhodných proti průjmu? Jedině snad mrkev, ale ne ta Vaše, orestovaná na oleji a dokonce s přidáním
cukru. A meruňky proti průjmu? To Vám neprojde, ani když Vám to doporučil, jak píšete, doktor. Asi to byl doktor – recesista. Někdy ty své rady zkuste na sobě, uvidíte sami….
Dobrý den,
děkuji za komentář. Článek nekontroloval doktor, ale známá, a velice fundovaná výživová specialistka MArika Králiková. Její rozhled a vzdělání je velice široké a články kontroluje s velikou péčí – kontroluje každou jednu informaci. Článek proto berte jako směrodatný. Vůbec se nebojte uvedené rady a jídelníček aplikovat.
O vzdělání a praxi paní Králikové čtěte podrobněji zde – https://www.slimup.cz/author/marika_kralikova/
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Dobrý den, díky za článek, zajímalo by mě, jestli jsou vhodné ovesné vločky- přes noc namočené nebo uvařená kaše ve vodě+ trochu sojového mléka a medu. Díky. Blanka
Dobrý den, uvedená receptura by neměla představovat problém. S mlékem a medem opatrně – pouze množství „na chuť“.
Přeji hezký den a brzké uzdravení.
Dobrý den,
děkuji za inspiraci, dcera byla v nemocnici se salmonelózou a po propuštění žádné info, co a jak jíst. Byla jsem ráda za inspiraci na Vašich stránkách.